Energie besparen met LED verlichting

LED verlichting is een energiezuinige verlichtingstechnologie die steeds populairder wordt, zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Het gebruik van LED verlichting kan helpen om energie te besparen en de elektriciteitsrekening te verlagen. We zullen hier bespreken hoe je kunt besparen met LED verlichting en wat de voordelen zijn van het overstappen op LED verlichting.

Voordelen van LED verlichting

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van LED verlichting:

  • Energiezuinig: LED verlichting verbruikt tot 80% minder energie dan traditionele gloeilampen en tot 50% minder energie dan spaarlampen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke reductie van de elektriciteitsrekening.
  • Gaat langer mee: LED verlichting gaat tot 50 keer langer mee dan gloeilampen en tot 10 keer langer dan spaarlampen. Dit betekent dat je minder vaak lampen hoeft te vervangen, wat op termijn ook geld kan besparen.
  • Beter voor het milieu: omdat LED verlichting minder energie verbruikt, is het ook beter voor het milieu. Door LED verlichting te gebruiken, help je mee aan de reductie van CO2-uitstoot en andere vervuilende stoffen.

Hoe kun je besparen met LED verlichting?

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt besparen met LED verlichting:

  • Vervang gloeilampen en spaarlampen: als je nog gloeilampen of spaarlampen in huis hebt, is het verstandig om deze te vervangen door LED verlichting. Dit kan op termijn tot wel 80% besparing op de elektriciteitsrekening opleveren.
  • Gebruik dimbare LED verlichting: door dimbare LED verlichting te gebruiken, kun je het licht aanpassen aan je behoefte. Zo kun je bijvoorbeeld minder licht gebruiken als je tv kijkt of als je een boek leest. Dit kan ook bijdragen aan een lagere elektriciteitsrekening.
  • Gebruik bewegingssensoren: door bewegingssensoren te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat het licht alleen aangaat als iemand in de kamer is. Dit kan helpen om energie te besparen als je bijvoorbeeld een kamer niet gebruikt of als je niet thuis bent.
  • Investeer in kwaliteit: hoewel goedkopere LED verlichting op het eerste gezicht aantrekkelijk kan lijken, kan het op termijn voordeliger zijn om te investeren in kwalitatief hoogwaardigere LED verlichting. Dit omdat deze vaak langer meegaat en minder energie verbruikt.
  • Gebruik LED verlichting op strategische plekken: door LED verlichting te gebruiken op plekken waar je het licht vaak gebruikt, zoals in de woonkamer of keuken, kun je het meeste besparen. Dit in tegenstelling tot het gebruik van LED verlichting in minder gebruikte ruimtes, waar het effect op de elektriciteitsrekening minder merkbaar zal zijn.
  • Maak gebruik van lichtplanning: door middel van een lichtplanning kun je ervoor zorgen dat het licht op bepaalde tijden automatisch aan- of uitgaat. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het licht 's nachts automatisch uitgaat als je slaapt.

Met behulp van onze besparingscalculator kun je het verbruik van de LED lamp(en) laten berekenen en of de de investering in LED verlichting voor je interessant is.