LED en 12V trafo's

Om 12V LED lampen te laten functioneren heb je een transformator (trafo) nodig die de spanning van 230V omzet naar 12V. Deze trafo’s zijn er in twee soorten: gewikkelde en elektronische trafo’s. De elektronische trafo’s zijn verkrijgbaar in niet-dimbare en dimbare versies.

Gewikkelde trafo

Deze trafo heeft een ijzeren kern met veel koperdraad er omheen gewikkeld. Daarom zijn ze ook zwaarder dan elektronische trafo’s. Deze trafo is uitstekend te gebruiken met niet-dimbare LED lampen. Met een fase-aansnijding dimmer werken ook dimbare LED lampen met deze trafo, echter is deze dan minder efficiënt.

Let er altijd op dat de minimale belasting van de trafo maar wordt gehaald. Als deze niet wordt gehaald kunnen de lampen gaan flikkeren/knipperen.

Electronische trafo

Dit is de meest gebruikte trafo die de 230V (50Hz) elektronisch omzet naar 12V. Electronische trafo's zijn klein en licht, maar zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor gebruik met LED lampen aangezien de minimale belasting vaak niet wordt gehaald. Hiervoor hebben wij speciale (elektronische) LED trafo’s die een lager minimaal vermogen hebben en een stabiele spanning leveren.

Omdat er nog geen (internationale) standaard is in de LED industrie kan het zijn dat sommige combinaties van trafo, dimmer en LED lamp niet juist werken. Mocht u vragen of problemen hebben neem dan contact met ons op.

Terug naar Blogs