Verbod op halogeenlamp officieel van kracht

Na een eerder gedeeltelijk verbod is per 1 september 2018 het algehele verbod op de import van halogeenlampen van kracht in Europa geworden.

Wat in 2009 begon met het gedeeltelijke verbod van de gloeilamp, moet in Europa leiden tot een verbod op alle inefficiënte lampen. Stapsgewijs verdwenen dankzij ingrijpen van de Europese Unie de afgelopen jaren lampen van de markt die veel energie verbruiken. Per 1 september 2016 waren een aantal halogeenlampen al verboden, te weten GU10- en PAR30-halogeenspots. Dat verbod is nu weer verder uitgebreid.

De Tweede Kamer nam begin dit jaar nog een petitie in ontvangst voor het behoud van de halogeenlamp. De redactie van LED Magazine vroeg destijds een 3-tal Nederlandse lichtorganisaties (red. NLA, NSVV en UNETO-VNI) naar hun mening. De Europese Unie heeft voorgerekend dat door het vervangen van alle inefficiënte verlichting per 1 september 2018 zo’n 48 terawattuur aan elektriciteit bespaard zal worden; oftewel de hoeveelheid stroom die een land als Portugal jaarlijks verbruikt.

Halogeenlampen vallen onder de energy-efficiencyklasse ‘D’. Led-lampen verbruiken volgens deskundigen 75 procent minder stroom dan halogeenlampen en 85 procent minder dan gloeilampen. Omdat winkels en groothandels hun voorraden van de halogeenlampen wel gewoon nog mogen blijven verkopen, zullen er naar verwachting nog enige tijd halogeenlampen verkrijgbaar zijn.

Bron: LED Magazine