LED lampen in de badkamer

LED lampen kunnen je badkamer een moderne, maar ook een romantische sfeer laten uitstralen. Met LED verlichting kun je alle kanten op! Bij plaatsing van LED verlichting in de badkamer moet je met een aantal zaken rekening houden zoals de beschermingsgraad tegen vocht, aangegeven met een IP-waarde. Water en elektriciteit zijn namelijk geen "gezonde" combinatie.

De badkamer is onder te verdelen in drie zones zoals te zien is in onderstaande afbeelding:

Badkamerszones IP

Zone 1 is de zone bij het bad of de douche tot 225 cm boven de bodem van het bad of de douche (natte zone). Hier is dus veel vocht en water en hebben de lampen een hoge bescherming nodig. De verlichting in zone 1 moet minimaal IP 65 hebben. Ook moet de verlichting werken op 12V.

Zone 2 is de zone direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad. Dit is de ruimte tot 60 cm van zone 1. Voor deze zone geldt minimaal IP44.

Verlichting in de overige delen van de badkamer, dus zone 3, die geen directe aanraking hebben met druppels water, maar waar wel mogelijk condensvorming op valt hebben een minimale IP waarde nodig van IP21.

Schakel bij voorkeur een installateur in voor een veilige aansluiting van de lampen!

Cookie instellingen

To use these Services, we need your consent. By clicking on “Accept all”, you declare your consent to the use of all Services. You can also declare your consent by individually clicking on the sliders for each category of cookies and save.

Meer informatie