De LED-lamp

Wat is nu eigenlijk een LED-lamp?

Wat is een LED-lamp?

Een Light Emitting Diode, oftewel LED, is een lampje variërend in doorsnede van 0,5 tot 9 mm. Ze worden al vele jaren in onze huishoudelijke apparaten gebruikt, denk aan de rode lampjes in digitale wekkers, stand-by, LED-fietslampen enz.

De afgelopen jaren is er een revolutie gaande omtrent deze leds. Ze worden steeds efficiënter en zijn nu ook leverbaar in alle kleuren van de regenboog. We zijn op het punt aangekomen dat de superheldere variant van de LED-familie de concurrentie aangaat met de gloeilamp en spaarlamp. Door een groot aantal superheldere leds in een lampfitting te plaatsen, krijgen we wat wij noemen een LED-lamp. Deze LED-lampen worden geleverd als spotjes en ook met een licht verdelende bol.

Laag energieverbruik

Een LED-lamp verbruikt tussen 0,6 en 5,0 watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloeilamp of halogeenspot (25/50 watt) en ook een stuk minder dan de spaarlamp (5/12 watt). Hierdoor kun je op jaarbasis flinke bedragen besparen op jouw energienota.

Duurzaamheid

De gemiddelde levensduur van een LED-lamp is 30.000 branduren. Tegenwoordig zijn er zelfs LED-lampen die een levensduur hebben van 100.000 branduren. Omgerekend betekent dat, bij een gebruik van 4 uur per dag, een LED-lamp gemiddeld 20 jaar meegaat. Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een levensduur van 1.000 branduren en een spaarlamp van 6.000 branduren. Natuurlijk neemt de lichtsterkte door gebruik af in de loop der jaren, en zal vervanging eerder plaatsvinden, neemt niet weg dat de LED-lamp aanzienlijk duurzamer is dan zijn “concurrenten”.

Milieuvriendelijk

De LED-lamp is een zeer energiezuinige lamp, verbruikt maar liefst 90% minder energie dan een gewone gloeilamp en gaat ruim 30 keer langer mee. Bovendien hoeft een LED-lamp, in tegenstelling tot de spaarlamp niet bij het chemisch afval, maar kunnen gewoon in de prullenbak.

Het energieverbruik in de wereld neemt alsmaar toe, met bijbehorende klimaatveranderingen. Ten opzichte van de gloeilamp is bij 3 LED-lampen de jaarlijkse CO2-uitstoot 120 kg minder. Dat komt overeen met 6 bomen per jaar!

Het indraaien van een andere lamp maakt dus echt een verschil!

Geen warmteontwikkeling

Ten onrechte wordt het wattage van een lamp aangezien als een indicatie voor het uitgestraalde licht. Het wattage van een lamp is een indicatie voor de verbruikte of geadsorbeerde hoeveelheid energie en niet voor de lichtopbrengst van een lamp. Veruit het grootste gedeelte van de verbruikte wattage van een gloeilamp wordt omgezet in warmte en slechts een klein gedeelte in licht. Hij verbruikt dus veel watt, maar produceert daarmee maar weinig licht. De warmteontwikkeling bij een LED-lamp is veel lager dan een bij standaard lamp. De gebruikte energie om een gloeilamp te laten branden wordt voor ongeveer 90% omgezet in warmte. Bij LED-lampen word slechts 10% van de gebruikte energie omgezet in warmte en u kunt ze dan ook allen tijde aanraken zonder de handen te verbranden. Doordat er geen warmteontwikkeling is, komt dit ten goede aan de levensduur van de LED-lamp en is het een zeer efficiënte, volwassen- en kindvriendelijke verlichting.

Geen opwarmtijd

Een LED-lamp is geen opwarmtijd nodig, zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is. Een spaarlamp bespaart pas als zij langere tijd brandt vanwege een opwarmtijd van 5 minuten, deze heeft ze nodig om op volle sterkte te komen. Een LED-lamp brand gelijk op volle sterkte en kunnen zo vaak als nodig snel in- en uitgeschakeld worden, zonder dat het de levensduur beïnvloedt. Deze snelle responstijd maakt LED-verlichting zeer geschikt voor b.v. buitenverlichting met sensor en ruimtes waar het licht veelvuldig in- en uitgeschakeld wordt. Omdat LED-lampen nauwelijks energie verbruiken, is het niet duur om ‘s avonds en ‘s nachts rondom je huis de verlichting te laten branden, hetgeen bijdraagt jouw veiligheid.

Betaalbaarheid

Bespaar energie en geld met LED verlichting

Betaalbaarheid van de LED-lamp zit hem in het feit dat het product in aanschaf duurder is, maar de besparing op de energienota maakt deze aanschaf meer dan de moeite waard. Eén LED lamp bespaart jaarlijks gemiddeld 55 kWh, dit komt momenteel overeen met € 12,- op jaarbasis (huidige energieprijs is € 0,22 per kWh). Met de besparing op je energienota, heb je deze lamp in binnen 2 jaar terugverdiend, terwijl je de komende 35 jaar geen nieuwe lamp hoeft te kopen en de besparing op de energienota jaarlijks stijgt. Bovendien heeft de gloeilamp en halogeenspot maar een geringe levensduur en worden halogeenspots veelal gebruikt in armaturen met meerdere spots, wat van deze “kacheltjes” grote energieverspillers maakt. Voor de halogeenspot bestond nog geen enkel alternatief.

Cookie instellingen

To use these Services, we need your consent. By clicking on “Accept all”, you declare your consent to the use of all Services. You can also declare your consent by individually clicking on the sliders for each category of cookies and save.

Meer informatie