Nieuwe energielabels voor verlichting

Vanaf 1 september 2021 is er nieuwe Europese regelgeving van kracht, specifiek gericht op energielabels voor elektrische apparaten, waaronder LED lampen en armaturen.

Wat houdt deze nieuwe regelgeving in?

De focus van de regelgeving ligt op het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van elektrische apparaten. Een interessante toevoeging is de duurzaamheidstest die lampen nu moeten doorstaan, een test van maar liefst 3.600 uur! Dit geeft een indicatie van het verwachte lumenbehoud aan het eind van de levensduur.

Met de nieuwe regelgeving is ook het energielabel in een nieuw jasje gestoken. Vanaf 1 september 2021 vind je op alle LED lampen, modules en armaturen waarvan de lichtbron niet vervangen kan worden zonder het armatuur te vernietigen, het nieuwe energie-efficiëntielabel. Deze loopt van A tot G, waarbij A de meest efficiënte categorie is en G de minst efficiënte.

Een interessante toevoeging aan het label is de QR code. Deze code geeft toegang tot een Europese database met gedetailleerde productinformatie. Het doel? Jou als klant op een gebruiksvriendelijke manier toegang geven tot essentiële informatie, zodat je niet alleen op energie-efficiëntie kunt vergelijken, maar ook andere factoren kunt overwegen bij het kiezen van de juiste LED lamp.

Energie-efficiëntieklassen

De nieuwe regelgeving heeft de berekening van de energie-efficiëntieklassen herdefinieerd, gebaseerd op nuttige lichtstroom, stroomverbruik en netfactor.

Lumen/Watt efficiëntie:

A≥ 210
B185 -210
C160 – 185
D135 – 160
E110 – 135
F85 – 110
Gtot 85

Overgangsfase

Tot 1 maart 2023 mogen lampen in winkels nog het oude energielabel bevatten, maar daarna moeten alle verpakkingen het nieuwe energielabel dragen.

Hoe ziet het nieuwe energielabel er precies uit?

Hoe verhoudt het nieuwe energielabel zich tot het oude label?

Als je het nieuwe energielabel van een LED lamp ziet volgens de nieuwe regelgeving zal je mogelijk schrikken bij het zien van het label F. Dit komt omdat de nieuwe energie-etikettering hogere normen stelt aan lampen. Een lamp die tot 1 september 2021 in de categorie A+ viel, valt nu onder categorie F. En een lamp met een oude energielabel van A++, zal onder het nieuwe energielabel onder categorie D of E vallen. Uiteindelijk draait het allemaal om het verbruik in kWh per 1.000 uur. LED lampen hebben een zeer laag verbruik in kWh per 1.000 uur, zeker in vergelijking tot gloeilampen en halogeen spotjes.

Oud of nieuw label?

Zie je een QR code op het label? Dan heb je te maken met het nieuwe energielabel. A tot G op de schaal betekent nieuw. B of C is momenteel de zuinigste keuze.

Het oude label, A++ tot E, verdwijnt langzaam. Lampen met A++ vallen nu onder D of E in het nieuwe label. Het draait allemaal om het verbruik in kWh per 1.000 uur, waarin LED lampen uitblinken.

Geen energielabel op je armatuur met lichtbron? Dit is waarom!

De nieuwe regelgeving stelt dat alleen lampen, LED modules en armaturen met een niet-vervangbare lichtbron een energielabel moeten hebben. Armaturen waar de lichtbron door een professional vervangen kan worden, blijven labelvrij.

Hoe worden de nieuwe energie-efficiëntieklassen berekend?

De klasse wordt bepaald op basis van nuttige lichtstroom, stroomverbruik en netfactor. Een evenwichtige benadering om de prestaties van LED verlichting te beoordelen.

Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Bij MEIPOS LED verlichting staan we klaar om je te helpen bij al je LED-vragen!

Terug naar Blogs